Četvrta kuharska radionica

05.04.2023 u 10 sati

U KABINETU KUHARSTVA SREDNJE ŠKOLE BRAČ

SUPETAR

 

Tema:

Ovaj put vratili smo se u “prošlost” i podsjetili kako su ribu pripremali naši preci

Ovaj put vratili smo se u “prošlost” i podsjetili kako su ribu pripremali naši preci i ostavili nam jednostavne, ali snažne tehnike pripremanja hrane. Ti tradicionalni recepti duboko su se ukorijenili u naš način doživljaja ribe kao zdrave namirnice i često se nalaze na našim stolovima, pogotovo onim blagdanskim koji se baš sad približavaju. Učenici su zajedno sa svojim mentorom Zvonimirom Ljaljićem pripremali brudet, gregadu, rižot od priljepaka, oslić “a la bakalar” i salatu s tunom, tjesteninom i povrćem.

 

S RIBOM MOGU SVE – Kuharska radionica za učenike srednje škole

“S ribom mogu sve” naziv je partnerskog projekta između dviju škola, OŠ Vladimira Nazora iz Postira i Srednje škole Brač iz Supetra.

Cilj projekta je  poticanje konzumacije ribljih proizvoda kod djece i mladih, kroz edukaciju o nutricionističkim vrijednostima ribe i ribljih proizvoda, praktične kuharske radionice za učenike Srednje škole, te kuharske radionice za učenike Osnovne škole, likovne radionice, radionice pletenja mreža i niz drugih atraktivnih aktivnosti.

Kuharske radionice najboljih majstora kuharstva bit će organizirane za profesionalne ugostitelje ali i za širu  javnost koja će na otvorenim predavanjima, moći naučiti tradicionalne i nove recepte u pripremanju ribe. Predviđeno je sudjelovanje na ljetnim i kulinarskim manifestacijama u Supetru i Postirima kako bi se promovirala riba i omogućila degustacija. Nismo zaboravili niti turiste, za koje pripremao jednostavne recepte na četiri strana jezika, rad.

Projektom se promovira ribarstvo, kuharska i ugostiteljska struka te zagovara nastavak srednjoškolskog obrazovanja na rodnom otoku.

Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a prijavljen i odobren od strane LAGUR-FLAG-a BRAČ, te Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo