O projektu

PARTNERSKI PROJEKT OŠ VLADIMIRA NAZORA IZ POSTIRA I

SREDNJE ŠKOLE BRAČ IZ SUPETRA

S RIBOM MOGU SVE
poticanje konzumacije ribe i ribljih proizvoda kod djece i mladih

 

 

 

 

OPIS PROJEKTA
OŠ Vladimira Nazora iz Postira i Srednja škola Brač iz Supetra, prijavili su projekt „S ribom mogu sve“ na natječaj FLAG-a Brač- Mjera 2.2. „Poticanje društvenih, kulturnih, gospodarskih, obrazovnih, stručnih i drugih sadržaja, događanja i aktivnosti valorizacije, očuvanja i održivog korištenja resursne osnove društva, gospodarstva, okoliša, bioraznolikosti i prirodnih vrijednosti prostora “iz Lokalne razvojne strategije 2014.– 2020. godine LAGUR-a „Brač“ koji je objavljen 24. listopada 2019.
Odlukom (Ebr 01/19-2-2/05; Br: 03/20/05, od 22 srpnja 2020.)LAGUR-FLAG-a Brač, odobrena su nam sredstva za realizaciju u iznosu 179.344,96 kn, a na njihovoj rang listi smo prvi. Odlukom Ministarstva poljoprivrede, Uprave za ribarstvo.(KLASA: 324-01/20-01/3339; URBROJ: 525-09/0510-20-2, od 2. Studenoga 2020. kao Upravljačkog tijela, potvrđena je navedena potpora.

S RIBOM MOGU SVE

Naziv projekta: “S ribom mogu sve” – poticanje konzumacije ribljih proizvoda kod djece i mladih

Nositelj projekta: OŠ Vladimira Nazora Postira,

Partner u projektu: Srednja škola Brač, Supetar

Dodijeljeni  iznos potpore za obje škole : 179.344,96 kn

 (od toga nositelju projekta 137.053,91, a partneru projekta 42.291,09)

Projekt se financira iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. Odobrena sredstva se uplaćuju na račun po završetku faza projekta i prema dostavljenim računima i dokumentaciji koja potvrđuju realizaciju. 

Vlastita sredstva: 7.326,47 kn

Intenzitet potpore: 100% (80% EU sredstva; 15% sredstva RH )

Ukupno trajanje: siječanj 2021.- prosinac 2022.- 24 mjeseca

t

Opis projekta: Ovim se projektom potiče povećanje konzumacije ribljih proizvoda i uvođenje ribe i ribljih obroka u jelovnik Osnovne škole Vladimira Nazora u Postirima, kroz unutar sektorsku suradnju sa Srednjom školom Brač, predavanja i kulinarske radionice, te aktivnosti promocije tradicionalnih i suvremenih ribljih recepata. Projektom se promovira riba kao zdrava namirnica i osigurava jedan besplatan obrok u dva tjedna za sve učenike OŠ Vladimira Nazora (ukupno 6000 ribljih obroka) koje će pripremati učenici Srednje škole Brač.
O nutricionističkim vrijednostima ribe i praktičnom pripremanju jednostavnih ribljih jela, projektnim će se aktivnostima educirati, ne samo učenici OŠ Vladimira Nazora nego i javnost, koja će na otvorenim predavanjima, posebno usmjerenim za ugostitelje, moći naučiti tradicionalne i nove recepte u pripremanju ribe. Predviđeno je sudjelovanje na ljetnim i kulinarskim manifestacijama u Supetru i Postirima kako bi se javnosti ponudili riblji proizvodi, omogućila degustacija i predstavio rad Školska učenička zadruga OŠ Vladimira Nazora ima sekciju „Mladi kuhari“.
Izradom informativnih video spotova, malih kuharica na hrvatskom i 4 strana jezika, o ribi će više saznati i turisti koji budu dolazili na otok Brač. U suradnji sa turističkim zajednicama na Braču distribuirati će se tiskani materijali.
Učenici će na likovnoj radionici proučiti ribe bračkog akvatorija i izrađivati ih u keramici a na radionici Život s ribom, će od ribara naučiti o ribarskim mrežama, kako se vezuju čvorovi i to znanje pretočiti u likovni izričaj.
„S ribom mogu sve“ je projekt koji u cjelovitosti, kroz kulturno i tradicijsko naslijeđe povezuje sve segmente života: ribarstvo kao jednu od osnovnih gospodarskih grana Postira i otoka Brača, promociju kuharstva u pripremi tradicijskih i inovativnih jela, marketinško predstavljanje prirodne i kulturne baštine ali i stalnu brigu o zaštiti okoliša i očuvanju čistoće mora kao izvorišta egzistencije na otoku.
Ovaj projekt je jedinstven jer je suradnički, povezuje rad dviju odgojno obrazovnih ustanova a posebno se promoviraju ugostiteljske struke i potiče nastavak srednjoškolskog obrazovanja učenika na Braču. Suradnja se postiže i sa lokalnoim zajednicama, tvornicom Sardina iz Postira, turističkim zajednicama otoka Brača, ŠKMER-om (Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija) te naglašava vrijednost zdrave prehrane, školskog poduzetništva i doprinosi poboljšanju turističke ponude otoka Brača.

Potičemo:

Povećanje konzumacije ribljih proizvoda i uvođenje ribe i ribljih obroka u jelovnik O.Š. Vladimira Nazora u Postirima

Promoviranje ribe kao zdrave namirnice i osiguravamo jedan besplatan obrok u dva tjedna za sve učenike OŠ Vladimira Nazora

Isticanje nutricionističke vrijednosti ribe i praktično pripremanje jednostavnih ribljih jela, a projektnim će se aktivnostima educirati, ne samo učenici OŠ Vladimira Nazora nego i javnost

Pripremimo ribu zajedno!

Address

Polježice 12

21410 POSTIRA

Phone

00385 21 632 106